Co když hlavní tajemství výnosů nespočívá v drahých hnojivech, ale v obyčejné vodě?
Mnozí zahrádkáři si vytrvale nevšímají, že jejich rostliny při zdánlivě pravidelném zalévání doslova chřadnou žízní, uvádí zpravodaj .
Problém často nespočívá v množství, ale ve způsobu dodávání vláhy. Povrchová závlaha z konve smáčí pouze vrchní vrstvu půdy, což způsobuje, že kořeny táhnou nahoru, nikoliv dolů.
Odborníci trvají na svém: mnohem účinnější je hroudu důkladně zavlažovat, ale v dlouhých intervalech. Tento přístup vytváří silný, hluboko zakořeněný kořenový systém.
Rostlina, která se naučila získávat vodu ze spodních vrstev půdy, se stává odolnou vůči stresu. Snáze se vyrovná s letním suchem a výkyvy teplot.
Jak se proměnila rajčata po přechodu na zřídkavé, ale vydatné zalévání. Jejich keře vypadaly znatelně silnější a úroda dozrávala o týden dříve.
Mimochodem, nejlepším indikátorem potřeby zalévání není suchá krusta na povrchu, ale stav půdy v hloubce dvou článků prstu. Pokud je tam půda vlhká, můžete se zálivkou počkat.
Zkuste v letošní sezóně změnit přístup k zavlažovacím postupům v zeleninové zahradě. Rostliny vám na to odpoví upřímnou vděčností.
Přečtěte si také
- Proč chytří zelináři přestali bojovat s plevelem: nečekaný zvrat v zahradničení
- Jak vázat maliny: jednoduchý způsob, jak zdvojnásobit úrodu bobulí

