Proč jedlá soda: nečekané způsoby, jak udržet kuchyň v dokonalé čistotě

Mnoho lidí považuje jedlou sodu za skromného pomocníka při pečení, aniž by si uvědomovali její skryté schopnosti.

Podle zpravodaje má potenciál způsobit revoluci v úklidu domácnosti, a to s minimálními náklady.

Obyčejný balíček může snadno nahradit celý arzenál drahých a specializovaných prostředků. Jeho abrazivní vlastnosti, v kombinaci s mírným chemickým účinkem si poradí se špínou, kterou agresivní chemikálie nedokážou odstranit.

Zkuste nasypat trochu jedlé sody na vlhkou houbu a přejít spáry mezi dlaždicemi. Budete překvapeni, jak snadno odstraníte zašlou tmavou špínu, aniž byste po sobě zanechali škrábance.

Ztuhlé kapky mastnoty na vnitřní straně trouby už vám nebudou způsobovat chvění. Na problematické plochy naneste směs jedlé sody a vody a nechte ji působit přes noc. Ráno stačí vše otřít vlhkým hadříkem a najdete dokonale čistou troubu bez zápachu a námahy.

Stříbrné nádobí a příbory časem ztratí svůj lesk a ztmavnou v důsledku kontaktu s potravinami. Nespěchejte s jejich odnesením do klenotnictví. Na dno mísy položte fólii, na ni nasypte pár lžic jedlé sody, vložte předměty a zalijte je vroucí vodou. Lehké zasyčení a několik minut čekání vrátí věcem jejich původní zářivý vzhled.

Nepříjemný zápach z dřezu je často způsoben organickými usazeninami v sifonu. Pouhé čištění pístem problém vždy nevyřeší. Pravidelně sypte do odtoku půl šálku jedlé sody, poté přilijte šálek stolního octa a po skončení prudké reakce vše vypláchněte velkým množstvím horké vody. Tato metoda nejenže odmastí zápach, ale také šetrně vyčistí potrubí.

K sodě se hodí i konvice, uvnitř které se vytvořil úporný vodní kámen. Převařte v ní vodu se třemi až čtyřmi lžícemi tohoto prášku. Vápenné usazeniny změknou a snadno se odloupnou ze stěn, poté je lze jednoduše umýt. Autor sám tuto metodu pravidelně používá a zapomněl na drahé a často zbytečné odstraňovače vodního kamene.

Soda výborně pohlcuje cizí pachy uvnitř chladničky. Malá otevřená nádoba umístěná na jedné z polic spolehlivě ochrání potraviny před mísením pachů. Obsah tohoto improvizovaného „pomocníka“ je třeba každé dva až tři měsíce vyměnit, aby se účinek udržel.

Pomůže také v boji proti zápachu z krájecích prkének, zejména dřevěných. Povrch prkénka hojně posypte, potřete půlkou citronu a nechte 15 minut působit.

Kombinované působení těchto dvou složek nejenže odstraní pachy ryb nebo cibule, ale také materiál vydezinfikuje. Tato jednoduchá metoda je již dlouho známým rituálem v kuchyni mnoha praktických hospodyněk.

Přečtěte si také

  • Proč máte ve spíži sůl a citron: skrytý potenciál nejjednodušších produktů pro bezchybný úklid
  • Jak si udělat pořádek ve skříních jednou provždy: princip, o kterém profesionální organizátoři nemluví.


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život