Chalupáři nábožně nakupují stroje čerstvého hnoje a očekávají nebývalou úrodu.
Ani si neuvědomují, že tato ekologická časovaná bomba je může připravit o vitamínový vrchol sezóny, uvádí zpravodaj .
Čerstvý hnůj, zejména kravský nebo koňský, má prostě jadernou koncentraci sloučenin amoniaku. Při přímém kontaktu s jemnými kořínky sazenic způsobuje vážné chemické popáleniny.
Rostlina namísto intenzivního růstu pomalu odumírá a její majitel si láme hlavu nad důvody tohoto podivného chování.
Problém nespočívá jen v agresivní chemii, ale také v biologii. Nepřipravená organická hmota přitahuje pozornost medvědic a larev májovek, které se ochotně usadí na prohřátém lůžku. Tito nezvaní hosté dokáží během několika dní rozkousat kořenový systém i vzrostlých a silných rostlin.
Existuje ještě jedno skryté riziko – semena plevelů. Ta procházejí trávicím traktem živočichů zcela neporušená a zachovávají si nejvyšší klíčivost. Aplikace takového hnojiva zaručeně zahltí vaši zeleninovou zahradu zákeřným plevelem na několik následujících sezón.
Co si počít s tak cenným, ale zákeřným hnojivem? Jediným jistým způsobem je jeho kompostování po dobu nejméně dvou let. Během této doby se hnůj promění v sypkou, drobivou a zcela bezpečnou hmotu, kterou zahradníci uctivě nazývají humus.
V procesu kompetentní perepremeniya semena plevelů umírají a žíravé sloučeniny dusíku se přeměňují na formy dostupné pro rostliny. Takový humus se stává skutečným elixírem života pro půdu, strukturuje ji a nasycuje humusem. Nefunguje jako okamžitý doping, ale jako pomalá, ale jistá výživa na celou sezónu.
Někteří zelináři praktikují podzimní aplikaci čerstvého hnoje pod záhony, ale i tato metoda s sebou nese určitá rizika. Během krátkého podzimně-jarního období se jednoduše nestihne dostatečně rozložit, zejména v chladných oblastech.
Mnohem rozumnější je použít jej k vytvoření teplých záhonů, kde proces rozkladu proběhne za uvolnění tolik cenného tepla. Spodní vrstva takového záhonu je tvořena hrubými organickými zbytky, poté je hnůj uložen a překryt vrstvou úrodné půdy.
Zkušenosti mnoha generací ukazují, že spěch při práci s organickými látkami málokdy vede k žádoucímu výsledku. Příroda nemá ráda rozruch a její procesy vyžadují svůj náležitý čas. Trpělivost a pouze trpělivost promění potenciální nebezpečí ve skutečné zahradní zlato.
Přečtěte si také
- Jak správně připravit záhony na zimu: tajemství, o kterých sousedé mlčí
- Co se stane, když nikdy nebudete pást rajčata: experiment, kterého budete litovat?

