Většina lidí jednoduše zabalí hlavičku sýra do plastového sáčku a pošle ji do zásuvky na zeleninu.
Po několika dnech se sýr pokryje nepříjemným slizem nebo se naopak změní v suchou hmotu bez chuti. Tajemství dlouhé životnosti sýra spočívá ve správné rovnováze vlhkosti a přístupu vzduchu, uvádí zpravodaj .
Potravinová fólie je hlavním nepřítelem kvalitního sýra, doslova ho „dusí“ a vytváří skleníkový efekt. Ideálním obalem je pergamenový nebo voskovaný papír, který umožňuje výrobku dýchat.
Sýr zabalte do pergamenu a poté jej vložte do smaltované, skleněné nebo plastové nádoby s volným víkem. Tím se vytvoří ideální mikroklima se stálou vlhkostí.
Tvrdé a polotvrdé sýry, jako je parmezán nebo čedar, je nejlépe skladovat v mírně sušších podmínkách. Velký kus lze dokonce zabalit do bavlněného ručníku lehce namočeného ve slané vodě.
Měkké sýry, jako je camembert nebo Brie, vyžadují větší pozornost. Měly by se uchovávat v původním obalu, a pokud ne, tak v pergamenu, ale na nejteplejším místě v chladničce.
Sýry nikdy nezmrazujte, pokud nechcete nenávratně zničit jejich strukturu. Po rozmrazení se změní v drobivou hmotu bez chuti, nevhodnou ke krásnému krájení.
Pokud se na povrchu objeví mírná bílá plíseň (mluvíme o tvrdých sýrech), neměli byste výrobek hned vyhazovat. Tuto část stačí opatrně odříznout a zbytek bude zcela jedlý.
Nezapomeňte, že sýr je živý produkt, který i v chladničce dále zraje. Správné skladování nejenže zabrání jeho zkažení, ale také umožní, aby se jeho chuť ještě více rozvinula.
Přečtěte si také
- Proč je marinování ve fermentovaných mléčných výrobcích tajemstvím dokonalého kebabu?
- Jak správně uvařit pohanku, aby se rozpadala: metoda, která změní váš postoj ke kaším

