Mnoho domácích cukrářů považuje sůl ve sladkých receptech za otravnou formalitu, kterou lze beztrestně ignorovat.
Ve skutečnosti se právě tato špetka mění z obyčejné ingredience v hlavního dirigenta orchestru chutí, uvádí zpravodaj .
Nedělá pečivo slaným, jen mistrně nastavuje ty správné akcenty, takže i obyčejná sušenka zní nově.
Sůl má jedinečnou schopnost potlačit hořké tóny a posílit vnímání sladkosti, díky čemuž je chuť komplexnější a vyváženější. To je obzvláště patrné u čokoládových koláčků nebo kávového tiramisu, kde bez špetky soli působí celá kompozice ploše a přehnaně sladce. Zbystří chuťové pohárky a umožní vám zachytit celou škálu chutí.
Existuje malý trik, který používají profesionálové – dávají přednost hrubé mořské soli. Její vločky se v těstě úplně nerozpustí a v hotovém výrobku vytvoří příjemné mikroskopické výbuchy chuti. Takto funguje slavná slaná karamelová zmrzlina, kde se kontrast stává vrcholem.
Osobní zkušenost potvrzuje, že přidáním i čtvrtiny čajové lžičky do těsta na křehké sušenky je doslova k nepoznání. Máslová struktura se plněji odhalí a vanilka ve složení vyzní jasněji a voňavěji. To je ten případ, kdy i malá míra dělá rozdíl.
Nikdy nezanedbávejte tuto skromnou ingredienci na konci seznamu. Její magické účinky na molekulární úrovni lze jen těžko přecenit. Jen si jednou zkuste upéct dva stejné muffiny, z nichž do jednoho jste zapomněli dát sůl.
Rozdíl bude tak dramatický, že na tuto důležitou špetku už nikdy nezapomenete. Stane se vaší tajnou zbraní při vytváření skutečně dospělých a všestranných dezertů.
Přečtěte si také
- Proč při přípravě italské pizzy potřebujete „trhání“ těsta: jak dosáhnout dokonalé pružnosti bez velké námahy?
- Jak urychlit kynutí těsta: malý trik s vysokou teplotou

