Proč se ocet usadil na kuchyňské poličce: nečekaný pomocník v boji proti vodnímu kameni

Hrnce a konvice se časem pokryjí nepříjemným bílým vodním kamenem, který kazí chuť vody a nápojů.

Chemické prostředky si s tímto úkolem poradí, ale zanechávají za sebou přetrvávající zápach chemie, uvádí zpravodaj .

Obyčejný stolní ocet může tento problém vyřešit, aniž by poškodil vaše zdraví a životní prostředí. Jeho kyselé prostředí účinně eroduje vápenaté usazeniny, aniž by poškodilo povrch nádobí.

Nalijte do konvice roztok jednoho dílu octa a dvou dílů vody a přiveďte k varu. Nechte kapalinu uvnitř 30-40 minut, aby se reakce zcela dokončila.

Po tomto ošetření se vodní kámen ze stěn snadno odloupne běžným oplachováním. Ve vodě budou plavat vločky vodního kamene – to je jistá známka úspěšného čištění.

Ve zvláště zanedbaných případech lze použít neředěný ocet a prodloužit dobu působení. Po tomto intenzivním ošetření však bude nutné důkladné propláchnutí několika cykly převařené čisté vody.

Vůně octa vyprchá po jednom nebo dvou převařeních v čisté vodě a nezanechá žádné zbytky. Tuto metodu ocení zejména rodiny s malými dětmi, kde je důležitá bezpečnost každého výrobku.

Mnoho hospodyněk používá tuto metodu již desítky let a předává si ji z generace na generaci. Svou účinnost neztrácí ani v moderní kuchyni s technologickými materiály.

Přečtěte si také

  • Prázdný start pračky: jednoduchý návyk pro dlouhou životnost spotřebiče
  • Co se stane, když se jablko spřátelí s bramborou: kulinářské tajemství dlouhotrvající čerstvosti


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život